Gözü yuvarlak bir küre gibi düşünürsek, ön tarafını cam gibi şeffaf tabaka (kornea) ve gözün rengini belirleyen iris tabakaları oluşturur. Gözün rengini belirleyen iris tabakasının arkasında kalan yeri veya kürenin içini “vitreus” dediğimiz saydam bir jel yapı doldurur.

Retina ise bu kürenin iç duvarını aynı bir duvar kağıdı gibi kaplayan çok ince (yaklaşık 0.2 mm) kağıt kalınlığında bir tabakadır.

Retina Neden Önemlidir?

Retina tabakası görmemizi sağlayan, gözün içine giren ışığı algılayan milyonlarca sinir hücresinden oluşur. Bu hücrelerin ışık algısı, görme siniri (optik sinir) ile retinadan beyindeki görme merkezine taşınır.

Retina, görme siniri ve beyin birbirinin devamıdır diyebiliriz. Retinadaki sinir hücreleri tam hasara uğrayıp ışığı algılayamaz hale geldiğinde, sinir hücreleri tekrar çoğalmaz. Yani kalıcı sinir hasarı, görmemizde de kalıcı bir kayba neden olur.

Retinadaki sinir hücreleri çok hızlı çalıştıklarından damarlarla beslenmeleri de çok önemlidir ve hem retina içindeki damarlardan hem de retinanın dışındaki damar tabakasından beslenirler.

Retina sinir hücrelerini bir cep telefonunun piksellerine benzetelim. Nasıl cep telefonunun ekranında bir hasar meydana gelince o bölge siyah görünür ve şekil beliremezse, retinada da hasarlı bölgeyi kişi karanlık, soluk, bulanık veya simsiyah görür.

Retinada bir hasar oluşmaya başladığında erken fark etmek ve zamanında retina konusunda uzmanlaşmış göz cerrahları tarafından tedavi olmak (damla, göz içi ilaç uygulamaları, lazer tedavileri, fotodinamik tedavi, vitreoretinal ameliyatlar gibi) geri dönüşsüz kaybı önlemek açısından çok önemlidir.

Sarı Nokta Neresidir? Önemi Nedir?

Sarı nokta veya tıbbi olarak “maküla” dediğimiz alan, göze giren ışıkların odaklandığı retina tabakasının tam merkezindeki yaklaşık 1 mm.’lik hücrelerdir. Gözün keskin görüş merkezidir. Buradaki hücrelerle baktığımız yerdeki detayı seçeriz, harfleri okuruz ve renkleri algılarız.

Bu noktanın tam hasarı durumunda, kişi en fazla yüzde beş oranında net görebilir. Baktığı yerin tam merkezini seçemez. Örneğin bir arkadaşının yüzüne baktığında saçlarını görebilir, fakat yüzünü tanıyamaz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*