Makula Deliği Nedir?

Makula, retina dediğimiz görmeyi sağlayan göz tabakamızın merkez bölgesidir. Okumak, araba sürmek gibi keskin görme gerektiren işleri yapmamızı sağlar. Makula deliği ise makulanın tam ortasında (merkezinde) oluşan deliktir. Makula hastalıkları arasındadır ve göz arkası delik yada makuler hole olarak da bilinir. Görmede azalma (bulanık görme) ve cisimleri eğilmiş, çarpık görmeye neden olur. Genellikle ileri yaşta daha sık görülür. Bu yazıda makula deliği tedavisinden (ameliyatı), belirtiler ve evrelerine kadar akla takılan soruların cevaplarını bulacaksınız.

Makula Deliğine Neden Olan Nedir?

Yaşlanma en temel sebeptir. Yaşa bağlı olarak hiç bir sebep olmadan ortaya çıkabilir. Yaş gözü de etkileyen bir süreçtir ve bu süreçte bazen gözün içindeki vitreuste bazı değişiklikler meydana gelir. Bu da görme merkezini etkiler ve çekintilere yaratır. Çekintiler ise göz arkası deliğine sebebiyet verebilmektedir.

Makula Deliğinin Belirtileri Nelerdir?

Bu hastalık tek gözümüzde ve genellikle sessiz başlar. Bu nedenle, ilk aşamada delik olan gözle baktığımızda cisimleri hafif çarpılmış veya eğilmiş olarak görürüz. Zaman geçtikçe görme keskinliğinde azalma olur ve okumak, araba sürmek gibi günlük işlerimizi yapmakta zorlanırız.

Makula Deliği Evreleri

Makula deliği’nin 4 evresi vardır. Ancak hasta için bunun bir farkı yoktur. Göz arkası deliği fark edildiği anda ya da OCT de( yani Makula OCT veya Retina tomografisi) delik tespit edildiğinde hangi evrede olursa olsun mutlaka ameliyat gerekir. Çünkü başlangıç evresinde bile çoğu delik daha da büyüyor ve zamanla ileri evreye geçiyor. Gerilemesi çok nadirdir. Hastanın geç kalması yani deliğin büyümesi, evre 4 olması ameliyat başarısını düşürebilir ve ameliyat sonrası yeterli görme artışı sağlamayabilir.
Bu hastalıkta en önemli husus deliğe ait şikayetler – düz çizgileri kırık veya yamulmuş görme ya da sisli az görme gibi- hasta tarafından fark edildiği anda vakit kaybetmeden g öz doktoruna hatta en iyisi retina uzmanına gitmesidir.

Makula Deliği Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu hastalık Vitrektomi denilen özel bir mikrocerrahi yöntem ile tedavi edilir. Makula deliği ameliyatı sırasında, deliğe neden olan vitreus jeli tümüyle alınarak, vitreus boşluğu belirli oranda hava ile karışmış özel bir gaz (perflorokarbon) ile doldurulur.
Deliğin kapanması için gazın belirli bir süre delik ve çevresini tamamen kapatması gerektiğinden, makula deliği ameliyatı olanlar makula deliği ameliyatı sonrası 1 hafta boyunca yüzüstü pozisyonda kalmalıdır. Makuler hole ameliyatı sonrası yüzüstü pozisyon başarı için vazgeçilmez ve hayatidir. Bu pozisyon sağlık sorunu olan bazı kişileri zorlayabileceğinden ameliyattan önce doktorunuzdan bilgi almak faydalı olabilir.
Makula Deliğinin Tedavisinde Başarı Şansı Nedir?
Ameliyat sonrası deliğin kapanması ve görme artışı sağlanması ameliyat öncesi makula deliğinin süresine bağlıdır. Mesela 2 ay önce oluşan makula deliğinde 8 aylık deliğe göre ameliyat sonrası görme derecesi belirgin olarak daha fazladır.
Genel olarak bu ameliyatlarda %90 oranında delik kapanması ve az veya çok görme artışı sağlanması mümkündür.

Makula Deliği Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Göz arkası deliği ameliyatı ortalama olarak 50-60 dakikadır. Bu süre, hastanın ameliyat masasına yatması ve kalkması arasındaki süredir.