Miyopi nedir ve miyopi nasıl tedavi edilir?
Miyopi, gözün yapısının normalden uzun olmasına bağlı olarak uzağı net görememesidir. Miyopide göze gelen ışınlar retinanın üzerinde değil de önünde odaklanır.
Miyop olan insanlar uzaktaki nesneleri ve işaretleri görmede zorluk çeker, ancak yakın olan nesneleri açıkça görebilirler.
Miyopi, en yaygın göz bozukluklarından biridir. Çoğunlukla okul çağında (7-10 yaş arasında) belirti verir ve yetişkinlik dönemine kadar artış gösterir.
Miyoplar uzağı görememeye bağlı olarak gözlerini kısabilirler ve bu da baş ağrısına yol açabilir. Bunun dışında miyop belirtileri kısaca:
-Uzaktaki cisimleri bulanık görme,
-Gözleri kısarak bakma,
-Göz yorgunluğunun neden olduğu baş ve göz ağrısı,
-Araç kullanırken, özellikle geceleri görme zorluğu (gece miyopisi)
-Yol işaretlerini okumakta zorlanma.
Miyoplar kitap okuma ve bilgisayar kullanımı gibi yakın görüş aktivitelerinde sorun yaşanmaz.
Ancak uzağı görememek günlük aktivitelerinizi yerine getirmenizi zorlaştırabilir. Yukarıdaki belirtilerin ortaya çıkması halinde bir göz doktoruna başvurmayı ihmal etmeyin. Miyopi; gözlük, kontakt lens ve lazer tedavisiyle düzeltilebilen bir sorundur.
Çocuklarda Miyopi Belirtileri
-Sıkça ve ısrarla gözlerini kısarak bakması,
-Televizyona yakın oturma ya da sınıfın en önünde oturması,
-Uzaktaki nesneleri fark etmemesi,
-Çok sık göz kırpması,
-Gözlerini sık ovalaması.
Kısaca, çocuğunuzun miyop olup olmadığını ise okulda tahtaya gözlerini kısarak bakmasından, evde televizyonu yakından izlemek istemesinden düzenli olarak gözlerini kısma hareketi yapmasından anlayabilirsiniz. Çocuklarda rutin göz muayeneleri göz sağlığı için çok önemlidir. Bu muayeneler:
-Doğumdan sonraki 6 ay içinde
-2, 5-3 yaş arası
-Okula başlama öncesi
-Okul döneminde 1 ya da iki yılda bir yapılır.
Miyop Dereceleri Nelerdir?
Miyopi 3 derecenin altındaysa “hafif miyopi”; 3-6 derece arasındaysa “orta seviyede miyopi” ve 6 derecenin üstündeyse “yüksek miyopi” olarak adlandırılır.
Uzağı görememe problemi, gözün uzamasına bağlı olarak 18 yaşına dek artar. Ancak 18 yaşından sonra da özellikle fazla yakın görüş aktivitesi (okuma, ekran/cep telefonu kullanımı, vb) yapanlarda ilerleme devam edebilir. Miyopinin doğal seyrinde kendiliğinden azalma olmaz.
Gözlük ve kontakt lensin yanı sıra lazer veya göz içi mercek ameliyatı ile tedavi edilebilir.
Miyopinizin derecesine bağlı olarak, gözlük veya kontakt lenslerinizi her zaman kullanmanız gerekebilir.
Gözlük takmak, miyopinin derecesini düşürmez. Ancak gözlük veya kontakt lens kullanılmazsa dereceler daha hızlı ilerler.
Miyopide, gözlük ve kontakt lens dışında, lazer ve göz içi mercek tedavileri kullanılır.
Lazer ve Göz içi Mercek Yöntemi
En yaygın olarak kullanılan yöntemler LASIK, Femto LASIK, i-LASIK ve PRK uygulamalarıdır.
LASIK miyopi için en yaygın ameliyat yöntemidir. Cerrah korneanın üstünde ince bir flep oluşturmak için bir lazer veya başka bir alet kullanır. Korneayı başka bir lazerle şekillendirir ve kapağı tekrar yerine doğru hareket ettirir.
PRK ile lazer göz ameliyatında, korneayı şekillendirmek için bir lazer kullanır. Bu, korneanın eğrisini düzleştirir ve ışık ışınlarının retinaya tam odaklanmasını sağlar.
Miyopide Lazer Ameliyatı Gerekli Midir?
Uzak görüş probleminde lazer; gözlük veya kontakt lens kullanmayı tercih etmeyenlere önerilir. Lazer sonrası %100 sıfır numara garantisi yoktur ama miyopi için lazer olan 100 kişinin yaklaşık 95’i gözlük veya kontakt lenssiz tam görebilir.
Hipermetropi nedir ve hipermetropi nasıl tedavi edilir?
Hipermetropi oldukça yanlış bir şekilde yakını görememe ve uzağı iyi görme olarak adlandırılır. Hipermetropi gözlük reçetelerinde + işareti ile ifade edilir.
Hafif hipermetropi; 0 ile +2.00 derece arasındaki değerlerdir.
Orta hipermetropi; +2.25 ile +5.00 derece arasındadır.
Yüksek hipermetropi; +5.25 ‘ten yüksek hipermetropi değerleridir.
Yüksek hipermetropi çocuklarda gözde içe kayma ve göz tembelliğine, görme azlığına neden olabilmektedir. Bu nedenle hipermetropi çocuklarda daha dikkatli takip edilmelidir. Hipermetropi ile ilgili diğer bir önemli konuda; 35 yaşından itibaren hipermetroplarda yakını görme zorluğu ortaya çıkmasıdır. Normal insanlarda yakını görememe 40-45 yaşından sonra ortaya çıkarken, hipermetroplarda yakını görememe 35 yaşından sonra zorlaşmaktadır.
Hipermetroplarda özellikle 40 lı yaşlardan itibaren tedavi seçenekleri arasına trifokal mercekler (akıllı lensler) girmiştir. Ayrıca kontakt lenslerin de hem uzak hem de yakını görmeyi sağlayabilen türleri mevcuttur. Uzak yakın kontakt lenslere Multifokal kontakt lensler adı verilir.
Hipermetropi kimlerde ortaya çıkar?
-Bebeklerin çoğu doğumda hipermetropiktir. Bir yaşından küçük bebeklerde 3 -Derece kadar hipermetropi normal kabul edilir. (İki göz arasında kayda değer fark olmaması kaydı ile)
-Ayrıca 40 yaşından sonra gizli olan hiper metropi ortaya çıkar. 50 yaşından sonra sıklığı %10’dur.
-Ailede hipermetropi bulunması riski arttırır. Gebelik sırasında sigara tüketimi, düşük doğum ağırlığı ve prematürite hipermetropi için risk faktörleridir.
Hipermetropi belirtileri nelerdir?
Çocuklukta şaşılık, görme azlığı, göz ağrısı, baş ağrısı.
Yetişkinlerde ise, özellikle 30 yaşından sonra yakın görmede zorluk veya bilgisayar kullanımı ile artan göz veya baş ağrısı.
Hipermetropi teşhisi, görme keskinliği ölçümü ile göz testi, damlalı muayene ile gizli hipermetropi tespit edilebilir.
Hipermetropi tedavisi için neler yapılabilir?
Gözlükler, kontakt lensler, lazer ameliyatları, göz içi akıllı mercek tedavisi.
Bu tedavi seçenekleri arasından size uygun olanın belirlenmesi için detaylı bir değerlendirme şarttır. Özellikle ileri yaşlarda, 40 yaşından sonra göz içi mercek ameliyatı ile birçok hastamız uzak-yakın gözlüklerden kurtulmaktadır.
Astigmat nedir ve astigmat nasıl tedavi edilir?
Astigmatizm, latince ‘noktasızlık’ anlamına gelir. Yani bir odaklanma bozukluğu olarak adlandırılabilir. Gözün en bölümünde bulunan kornea tabakasında bir aksta kırıcılık gücü diğer eksenlere göre farklıdır. Korneanın farklı eksenlerinden geçen ışınlar retina tabakasında birden fazla odak noktası oluşmasına ve görüntünün bulanıklaşmasına neden olur.
-Bulanık görme
-Gözlerde ağrı özellikle okuma ile artan ağrı ve erken yorulma
-Okuma sırasında harflerin üst üste binmesi
-Gözleri kısarak bakma
-Çok yakından okumaya çalışma
Teşhis için kullandığımız birçok yöntem var; otorefraktometre, retinoskopi, kadran testi.
Eğer evde kısa bir kontrol yapmak isterseniz; bu testi şöyle uygulayabilirsiniz.
-Gözlük veya kontakt lensinizi çıkartın
-Ekrana 35 cm uzaklıkta durun
-Gözlerinizin birini kapatın
-Yukarıdaki şekilde bulunan çizgileri inceleyin
-Daha koyu renkli olan veya netlik olarak diğerlerinden farklı olan var mı?
Not: Test pozitif ise üzülmeyin, insanların yaklaşık %50’sinde 0.25 veya 0.50 astigmat bulunur. Ve bu testte bazı çizgileri daha farklı görürler.
Astigmat Nedenleri Nedir?
-Genellikle aileseldir.
-Astigmat çoğunlukla korneaya bağlıdır ve bebeklikten itibaren vardır
-Göz ameliyatı veya göz yaralanması gibi nedenlerle de oluşabilir.
-Diğer bir sık görüle neden gözde et büyümesi olarak adlandırılan Pterjium.
-Miyopik astigmatizm
-Hipermetropik astigmatizm
-Mikst astigmatizm
Yıllar içerisinde değişim olabilir. Ancak hızlı değişen veya ilerleyen gözlük dereceleri Keratokonus hastalığında görülebilir. Gözlük numarlarında hızlı değişimi olan hastalarda korne dokusunun detaylı incelenmesi gerekebilir.
Gözlük reçetesinde, miyopik-hipermetropik değerden sonra ifade edilir. Astigmat değerinin yanında aks derece olarak belirtilir.
Astigmat Tedavisi Nasıl Yapılır?
-Gözlükler
-Kontakt lensler
-Lazer ameliyatları
-Göz içi mercekler
-Akıllı mercek uygulaması
Kontakt Lens Uygulaması Nasıl Yapılır?
Gözlükler veya kontakt lensler ile düzeltme mümkündür. Geçmişte sadece 2.25 veya 2.75 değerlerine kadar kontakt lens ile düzelme mümkün iken. Bugün torik kontakt lensler 8 dereceye kadar üretilebilmektedir.
Lazer İle Tedavi Edilebilir mi?
Lazer ameliyatları ile tedavi edilebilir. Bunun için öncelikle detaylı bir muayene olmanız gerekir. Bütün göz bozukluklarının lazer tedavisine uygunluğu kornea haritasının çıkartılması ile belirlenebilmektedir. Bu kornea haritası ile gözdeki astgmatın derecesi ve lazer ile bu derecenin yok edilip yok edilemeyeceği araştırılır.
Astigmatizmanın baş ağrısı, göz yorgunluğu, hem uzak hem de yakında bozuk veya bulanık görme gibi şikayetlere neden olduğunu görüyoruz. Bu belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız, mutlaka bir göz muayenesi olmanız gerekir. Gözlük veya kontakt lens kullanıyorsanız ve hala bu sorunları yaşıyorsanız bu durumda tekrar muayene olmanız gerekir.
Astigmatizma gözlük, kontakt lens veya lazer ameliyatıyla düzeltilebilir. Bireysel yaşam tarzları astigmatizmin tedavi şeklini etkiler. Gözlükler, astigmatizmi düzeltmenin en basit ve en güvenli yoludur. Kontakt Lensler, göze giren ışık ışınları için ilk kırılma yüzeyi haline gelerek daha hassas bir kırılma veya odaklanma sağlar. Kontakt lensler ile daha geniş bir görüş alanı ve daha fazla konfor sağlar. Uygun şekilde takılır ve kullanılırsa güvenli ve etkili bir seçenektir. Ancak, kontakt lensler herkes için uygun değildir. Bunu mutlaka bir muayene ile belirliyoruz.