Diyabetik Retinopatisi

Diyabetik retinopati, retinadaki kılcal kan damarlarından, kanama ve retina içine sıvı sızması sonucu görme kaybı ve körlüğe neden olan bir rahatsızlıktır.
Bu rahatsızlık, diyabetli kişilerde görme kaybı ve körlüğün en sık nedenidir.
Diyabetik maküla ödemi (DME), maküla adı verilen ve baktığımız yeri görmemizi sağlayan retina merkezinde sıvı toplanması olup, diyabetik retinopatiye bağlı olarak oluşur. Diyabetik retinopatiye bağlı görme kaybının en sık nedenidir.
Diyabet ve göz sağlığı arasında doğrudan bir ilişki vardır. Bu yüzden düzenli göz-retina kontrolü yanında diyabetin iyi kontrol edilmesi, fiziksel olarak hareketli olmak ve sağlıklı beslenmek görme kaybını ve körlüğü önleyebilir.
Bu rahatsızlık genellikle görme kaybı oluncaya kadar fark edilmediği için, diyabetli kişiler yılda en az bir kez retina tomografisi (OCT) ile beraber detaylı göz muayenesi olmalıdır. Çünkü, erken teşhis ve zamanında tedavi kalıcı görme kaybını önleyebilir.

Diyabetik Retinopati Belirtileri

Dediğimiz gibi diyabetik retinopati belirtileri başlangıçta fark edilmez. Zamanla;
•Görme yetisinde azalma
•Bulanık görme
•Kör noktalar yada karanlık bölgeler
•Düz çizgilerin dalgalı gibi görünmesi
•Renklerin canlılığını kaybetmesi gibi belirtiler ortaya çıkar.
Çalışan nüfusta körlüğün en sık nedeni diyabetik retinopatidir.

Diyabetik Retinopati Tedavisi Nasıl Yapılır?

Günümüzde, retinopati sırasında oluşan makula ödemi (DMÖ) ve anormal retina damar gelişimine bağlı göz içine kanamaların tedavisinde lazer yanında göz içine (vitreus boşluğuna) iğne ile farklı ilaçlar verilmektedir.
Diyabetik Retinopati İğne Tedavisi
Diyabetik retinopati tedavisi için göz içine (vitreus boşluğuna) iğne ile ilaçlar veririz. Bu ilaçlar diyabetik retinopatiye bağlı kılcal retina damarlarından sıvı sızması (makula ödemi) ve kanamayı önleyerek etki eder. Ayrıca, anormal damar büyümesini durdurur. Böylece makula ödemi azalır veya kaybolur, göz içi kanaması da temizlenir.
Her hasta birbirinden farklı olduğundan, göz içine yapılan iğne sayısı da farklı olabilir. Bununla beraber, kan şekeri kontrol altındaysa tedavi başladıktan sonra her yıl yapılan iğne sayısı gittikçe azalır. Göz içine iğne ile verilen ilaçlar kısa (1 ay) ya da uzun süreli (3-4 ay) etkili olabilir. Uzun süreli etkisi olan ilaçlar steroid içeren implantlar olup nadiren katarakt ve glokom (göz tansiyonu) yapabilir.
Diyabetik Retinopatide Cerrahi Tedavi: Vitrektomi Nedir?
İlerlemiş diyabetik retinopatide, anormal kan damarlarının çoğalarak vitreus içine kanaması ve retinayı çekmesi veya retinada yırtık oluşturması sonucu ciddi görme kaybı ve körlük oluşabilir.
Bu durumlarda “vitrektomi” denilen cerrahi yöntem ile göz içindeki (vitreus içindeki) kanamalar temizlenir, kanayan damarlar yakılır, retinadaki yırtıklar tamir edilir.
Kalıcı iyileşmeyi sağlamak için bazen göz içine (vitreus içine) silikon yağı gibi destekleyici tampon madde konulur.
Günümüzde, gelişmiş cerrahi aletler ile yarım milimetrelik kesiden bu kompleks ve zor ameliyatları dikiş olmadan gerçekleştirmek mümkündür.
Vitrektomi ameliyatı çoğunlukla hastanede kalmayı gerektirmeyen günübirlik bir tedavidir. Her iki göze de vitrektomi ameliyatı gerektiğinde, retina yırtığı gibi acil bir durum yoksa, ikinci gözün ameliyatı ilk göz iyileştikten sonra yapılır.