Göz kapağı düşüklüğü, doğuştan olabildiği gibi, daha sonraki dönemlerde geçirilen felç, travmaya ya da ilerleyen yaşa bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Alerjik hastalıklar, tekrarlayan göz enfeksiyonları, uzun süre sigara kullanımı ve güneş ışığına maruziyet sonucunda seviyesi artabilen düşüklük, zamanla hem görmeyi güçleştiriyor hem de kişide yaşlı ve yorgun bir ifadeye neden oluyor.

Deformasyon 40’lı yaşlarda başlıyor

Göz kapağı, gözün saydam tabakasını ortalama 1-2 milimetre kapatan cilt dokusudur. Göz kapağının sarkması ya da kirpikli uçların saydam tabakayı 4-5 milimetre kapatmasıyla göz kapağı düşüklüğü (pitozis) oluşmaktadır. Göz çevresindeki deformasyon genellikle 40’lı yaşlarda başlamaktadır. 50’li yaşlarda üst göz kapağındaki kaslar ve derideki incelme, sarkmaya yol açmaktadır. Göz etrafındaki bağ dokusu ve liflerdeki gevşeme sonucundaysa, göz çukurundaki yağ yastıkçıkları dışarıya fıtıklaşarak göz torbaları belirginleşmektedir. Alt göz kapağının kirpiklerle beraber içe veya dışa dönmesi, kozmetik görünümün bozulmasının yanı sıra gözün saydam tabakasını da etkileyerek görme azlığına neden olmaktadır. Bu nedenle cerrahinin erken dönemde planlanması gerekmektedir.

Hangi durumlarda cerrahi yapılmalı?

1-Göz kapak uçlarının ve kirpiklerin içe dönmesi sonucunda yaşarma ve batma gibi şikayetler varsa, gözün saydam tabakasında (kornea) zamanla yara oluştuğu anlamına gelebilir. Eğer müdahale edilmezse görme kaybı ortaya çıkabilir.

2-Göz kapağı düşüklüğü çocuklarda göz bebeğini kapatıyorsa göz tembelliğine neden olmaması için mümkün olduğunca erken cerrahi yapılmalıdır.

3-Göz kapağı düşüklüğü ameliyatları erişkin bireylerde daha estetik görünüm için de yapılmaktadır. Yorgun ve yaşlı görünüme neden olan göz kapağı sarkmalarında çare cerrahi müdahale olmaktadır.

4-Alt göz kapağının uçları içe değil de dışa dönerse, kapağın gözle teması olmayacağından gözyaşı dağılımı düzensiz olacaktır. Bunun sonucunda gözde sürekli olarak sulanma, kızarıklık ve enfeksiyonlar oluşabilmektedir. Geçmeyen göz sulanmasını ve enfeksiyonları engellemek için cerrahi gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*