Gözlük alırken nelere dikkat etmek gerekir?
Öncelikle ihtiyacınızı belirleyin. Yaşadığınız ortamı, çalışma şeklinizi ve günlük yaşamdaki faaliyetlerinizi göz önünde bulundurun.Örneğin spor yapıyorsanız, kırılmaya dayanıklı camlar ve bükülebilir çerçeveler haraketli bir yaşam için daha uygun olabilir.
Uzak ve yakın gözlükler reçete edildi ise, gün içerisinde hangi sıklıkla gözlük değiştirmek zorunda kalacağınızı düşünün. Eğer sık-sık uzak gözlüğünüzü çıkartacağınız örneğin bir ofis çalışanı iseniz, o zaman uzak ve yakın bir arada olan progresif camları tercih etmeyi gündeme alabilirsiniz.
Günlük yaşamınızda sadece belirli saatlerde yakın çalışma içerisinde bulunuyorsanız; bu durumda uzak ve yakını bir arada kullanmak pek bir avantaj sağlamayacaktır. Örneğin her sadece sabahları 1 saat veya akşamları yatmadan önce 1 saat kitap okuyan; 65 yaşındaki bir kişinin yakın gözlüğünü ayrı olarak kullanması daha mantıklı bir seçim olabilir.
Camın yapıldığı maddeye göre tipleri nelerdir?
Mineral cam (1947’de plastik camların üretime başlanması ile kullanımı azalmaktadır)
Plastik lensler; CR-39 camlar (Columbia Plastic projesinin 39. formülünün kısaltmasıdır, 1940’lı yıllarda üretilmeye başlandı; ucuz ve iyi optik özellikleri nedeniyle bugün bile kullanılmaktadırlar)
Polikarbonat camlar; 1970’li yıllarda üretilmeye başlandı, plastik camlara göre daha hafiftirler
Trivex camlar; 2001 yılında üretilmeye başlandı; polikarbonat camlar gibi kırılmaya dayanıklı ve hafiftirler ve optik kaliteleri polikarbonat camlardan iyidir.
Yüksek kırıcılık indisine sahip camlar; bu camlar standart CR39 plastik camlara göre çok daha uzun sürede yapılır (20 saat veya 60 saat)
Organik cam diye adlandırılan camlar hangileridir?
Mineral camın dışındaki camlar; CR39 plastik camlar ve polikarbonat camlardır.
CR39 plastik camların özellikleri nelerdir?
Mineral camlara göre 20 kat daha fazla kırılmaya dayanıklıdırlar
Kırılsalar bile keskin kenarlı parçalar oluşturmazlar
Yüzeyleri çizilmelere karşı dayanıksızdır ve yansımalara açıktır, kaplama materyalleri ile bu dezavantajları giderilir
Mineral camlara göre ısıyı iyi iletir ve daha az buharlanırlar
Kırılmaya dayanıklı camlara ne isim verilir, farkları nedir?
Trivex ve polikarbonat camlar plastik camlara göre 10 kat daha kırılmaya dayanıklıdır, ayrıca bu camlar CR39 standart plastik camlara göre daha ince ve hafiftir.
Sporla uğraşanlar, hareketli aktif çocuklar ve gençler için uygun bir seçim olacaktır.
Trivex camların Abbe katsayısı Polikarbonat camlara göre daha yüksek olup, merkez görmenin dışında renkler ile ilgili sapmalara daha az neden olur, ayrıca Trivex camların optik kalitesi iyi ve aseton saç spreyi gibi kimyasallara da dayanıklıdır.
Kırılmaya dayanıklı camları kimlere önerirsiniz?
Bir gözünde görmesi çok zayıf olan veya bir gözleri tamamen kör olan kişilerin diğer gözlerinin olası travmalardan korumaları için göz bozukluğu olmasa dahi böyle koruyucu bir gözlük kullanmaları önerilmektedir
Çocuklar daha hareketli bir yaşama sahip olduklarından kırılmaya daha dayanıklı cam ve çerçeve seçmeleri uygun olacaktır
Aktif bir yaşama sahip sporla uğraşan kişiler
Kırılmaya dayanıklı camlar var, peki kırılmaya dayanıklı çerçeve var mı?
Bazı çerçeveler bükülebilirdir (flexible), özellikle çocuklar ve hareketli bir yaşama sahip olanlar için bu tip çerçeveler idealdir
Uzak ve yakını bir arada gösteren camların özellikleri nelerdir?
Progresif camlar ve bifokal camlar aynı cam üzerinde farklı odaklar barındırır
Progresif camlarda yakın görme merkezine geçiş dışardan belirgin değildir
Bifokal camlarda ise yakın görme kısmı ince bir çizgi ile camın alt bölümünde görülebilir.
PROGRESİF (MULTİFOKAL CMALAR) İLE UZAK-ORTA MESAFE VE YAKINI AYNI GÖZLÜK İLE GÖREBİLMEK MÜMKÜNDÜR.
Progresif camların farklı tipleri mevcut mu, nasıl bir seçim yapılmalı?
Günlük kullanım özelliklerine göre progresif camlar farklılık gösterir. Örneğin yoğun bilgisayar kullanımı olan kişiler için geniş bir orta odak mesafeli cam veya bol kitap okuyanlar için yakın odak bölümünün geniş olduğu camlar tercih edilmelidir.
PROGRESİF CAMLARDA KULLANICININ İHTİYACINA GÖRE; ORTA MESAFE ODAĞI VEYA YAKIN MESAFE ODAK ALANLARI FARKLI BOYLARDA OLAN CAMLAR MEVCUTTUR.
Herkes uzak-yakın bir arada gözlük camları kullanabilir mi?
Pregresif cam teknolojisi ve dizaynları bugün neredeyse herkese bu imkanı sağlamaktadır.
Dünya üzerinde 60 milyon insan progresif camları kullanıyor.
Yakını görememe ile ilgili makalemize BURADAN ulaşabilirsiniz.
Bazı insanlar gözlükleri sürekli burunlarında aşağıya kaydığı için, düzeltmek zorunda kalıyor, bunu önlemek mümkün mü?
Gözlüklerin burun üzerindeki pedlerinin silikon olması kaymasını engeller.
Allerjisi olanlar için özel gözlük çerçeveleri mevcut mu?
Bazı materyaller daha az allerjendir; titanyum, çelik.
Asferik gözlük camları nedir? Ne işi yarar? Ne avantajları var?
Asferik kelimesi küresel olmayan anlamına gelir. Küresel olmayan kırıcı yüzeylerin daha az ışık sapmalarına neden olacağı optik prensibine dayanır.
Kullanıcının gözü dışardan bakıldığında daha az distorsiyona uğrar.
Camın merkezinin dış kısımlarından bakıldığında da görme keskinliği iyidir.
Asferik camlar daha incedir.
Konveks asferik camlar; yüksek hipermetropi ve presbiyopik multifokal camlarda kullanılır.
Polarize cam nedir? Ne işe yarar?
Polarize camlar yatay ve ışık yansımasının bol olduğu; deniz yüzeyi ve karlı ortamlarda fazla ışıkları azaltır ve daha rahat bir görme sağlar.
POLARİZE CAMLAR İLE IŞIK YANSIMASINI BOL OLDUĞU KAR VE DENİZ YÜZEYİNDE DAHA KONTRASTI YÜKSEK BR GÖRÜNTÜ ELDE EDİLEBİLİR.
Ne zaman gözlük camlarının inceltilmesini tavsiye edersiniz?
D (Dioptri – Gözlük derecesi birimi) ve üzerindeki numaralarda inceltme yapılarak daha hafif ve kullanışlı gözlükler elde etmek mümkündür.
İnceltmenin önemli olduğu kadar, yüksek numaralı gözlüklerde çerçevenin de küçük seçilmesinin gözlüğün ağırlığını önemli ölçüde etkileyeceğini göz önünde bulundurulmalıdır.
Gözlük camı inceltme oranını nasıl bilebiliriz?
Her camın ışık geçirgenlik oranı hızı (indis) vardır, bu indis artıkça cam incelir. Gözlük camlarının indisi 1.53 ile 1.74 arasında değişir.
Bu indisler arasında ne kadar ağırlık farkı olur? Gözlük dereceleri yüksek ise gözlüğü en hafif olacak şekilde nasıl seçebiliriz?
İnce cam indisi 1.70 veya daha fazla indexe sahip camlar; ultra inceltilmiş camlar olarak isimlendirilir. Bu ultra ince gözlük camları geleneksel camların yarısı kadar ağırlıktadır.
Ayrıca indisleri yüksek olmasa da; trivex (1.54) ve polikarbonat camlar (1.586) da yüksek indisli plastik camlar kadar hafiftir
En yüksek inceltme oranına rağmen, özellikle yüksek miyoplarda çerçevenin de küçük olması oldukça önemlidir. Büyük bir çerçeve seçilmesi durumunda kenarları kalın olan camlar ile gözlüğünüzün ağırlaşacağını unutmayın.
Anti-refle kaplamalarının özelliği nedir ve ne faydası vardır?
Bütün camlar bir miktar ışını geçirirken bir kısmını da yansıtır. Bu yansıyan ışınlar camın arka yüzeyinden gelir ve gece görüşü azaltarak, kamaşmaya neden olur. Normal camlar ışınların %8’ini yansıtır, inceltilmiş camlarda bu oran %50’ye çıkar; anti-refle kaplama özelliği kullanılırsa ışınların yansıması engellenir ve %99.5’i göze ulaşır. Özellikle gece görüş ile ilgili işlerde çalışanların anti-refle kaplama özellikle camlar kullanmasında fayda vardır.
Anti-refle özellik ile gözlük camlarınızdan yansıyan ışınlar azalır ve karşıdan bakan kişi, gözlük camlarını değil de gözlerinizi görebilir
ANTİ REFLE (YANSIMA ÖNLEİCİ) KAPLAMALAR İLE GÖZLÜĞÜNÜZÜN CAMINDA OLUŞAN YANSIMALARI AZALTABİLİRSİNİZ.
Fotokromik camların özelliği nedir?
-Eskiden kullanılan kolormatik camların yerini bugün trans-kolormatik veya fotokromik adı verilen camlar almıştır.
-Fotokromik camların özelliği parlak ışıklı ortamlarda koyulaşarak kişiyi bu ışıklardan korur, karanlık veya oda ışığında ise 1-2 dakika içerisinde tamamen saydam duruma geçerler
Diğer cam kaplama özellikleri nelerdir?
Buğulanmayı engelleme anti-foging olarak adlandırılır
Çizilmeye dayanıklı camlar; anti-scracth
UV filterleri
Clean coat – hidrofobik yüzey kaplama; kir, su ve toz tutunmasını azaltıyor.HİDROFOBİK YÜZEY KAPALASMI İLE DAMLALARDAN KURTULMAK MÜMKÜN.
Ultraviyole filtresi hangi camlara uygulanmalı?
Polikarbonat, Trivex ve Yüksek kırma indisli camların %100 UV koruması mevcuttur. Ancak standart olarak en sık tercih edilen CR39 camlarda UV filtresi eklenmelidir.
Güneş gözlüğü camlarının ışık geçirme oranı nedir?
Görünen ışığın %20’sinden fazlasını emen gözlük camlarına güneş gözlüğü adı verilir.
Koyuluk oranları %35,50,75 veya 80’dir
Abbe değeri nedir ve hangi değerlerdeki gözlük camları tercih edilmelidir?
Abbe değeri farklı dalga boylarındaki ışıkların sapmasını göstermektedir. Düşük Abbe değerlerine sahip camlarda Kromatik aberasyon adı verilen ışık sapmaları daha fazla görülür.
Yüksek Abbe değeri olan gözlük camlarında bu sapmalara daha az rastlanır.
Düşük Abbe değeri olan gözlük camlarının merkez dışından bakıldığında renklerin etrafında halkasal dağılmalar görülebilir
İyi bir güneş gözlüğü özellikleri nasıldır?
UV-B ışınlarının tamamını emilmesi gerekir
UV-A ışınlarının 360 nm dalga boyuna kadar çok az oranda geçirilmeli
450 ile 650 nm arasında hiçbir renk tamamıyla absorbe edilmemelidir
Tüm renklerin mevcut olması ve arada tek renklerin filtrelenmesidir. Böylece doğal renk görünümü sağlanabilir.
Peki hangi tip çerçeve seçmeliyim?
Çerçeve seçiminde yüz şeklinizi ve ten renginizi göz önünde bulundurun; dönemsel olarak moda olan veya beğendiğiniz bir ünlünün gözlük modeli size yakışmayabilir.
Mavi ışık filtresi yeni çıkan diğer bir gözlük camı kaplamasıdır. Yetişkinlerin% 43’ü, bilgisayar veya tabletin uzun süreli kullanımını gerektiren bir işte çalışmaktadır. Çoğu insanın fark etmediği şey, dijital göz yorgunluğunun, bulanık görme, odaklanma zorluğu, kuru ve tahriş olmuş gözler, baş ağrıları, hatta boyun ve sırt ağrısı gibi ciddi belirtiler içeren tıbbi bir konudur.
Akıllı telefonlardan, tabletlerden, bilgisayar ekranlarından, televizyonlardan, enerji tasarruflu aydınlatmadan ve güneşten mavi ışığa maruz kalmanızı azaltarak, dijital göz yorgunluğuyla mücadele eden yeni nesil bir lens kaplamasıdır. Bu çekici, neredeyse temizlenen kaplama ayrıca görsel performansı optimize eder, görsel rahatlığı artırır, görünümünüzü geliştirir ve lensinizin ömrünü uzatır.